Het begon met een kop koffie, daar begint en eindigt alles toch mee?

Guido dronk er eentje met Renzo Martens, documentairemaker, bekend van Enjoy Poverty. Renzo vroeg Guido om hulp: kon hij eens kijken hoe zijn Africa Project gefinancierd kon worden, op eigen kracht, dus niet alleen met overheidssteun? Da’s goed, zei Guido. Koffie leek ‘m een goed product dat die inkomsten zouden kunnen genereren en bij onderzoek naar de koffiemarkt ontdekte hij hoe scheef die in elkaar zit.

De koffieproducerende landen verdienen weinig aan hun eigen product, meestal niet meer dan twee procent van wat je in de winkel voor een pak betaald. Het wrange is dat deze landen vaak derde wereldlanden zijn, veelal afhankelijk van ontwikkelingshulp, terwijl wij in het Westen de grootste koffiedrinkers zijn en er ook nog eens het meeste aan verdienen! Dit heeft deels te maken met een lage prijs voor de boon, maar meer met het ontbreken van waarde toevoegende activiteiten: 99,9% van alle bonen verlaat zonder enige vorm van verwerking Ethiopië… Zo ziet het er vandaag dus uit, tegenover 800 miljoen euro koffie opbrengst staat 3 miljard aan ontwikkelingshulp…

Nu, op dit moment, verdwijnt 98% van de toegevoegde waarde van ons kopje koffie in de zakken van een handjevol multinationals die wij Big Coffee noemen. Wij mogen dan ondernemers zijn, maar wij kunnen deze wanverhouding op geen enkele manier rechtvaardigen! Met FairChain willen we die toegevoegde waarde niet exporteren en weg trekken uit producerende landen, maar juist delen met de lokale economieën. In plaats van ongebrande groene bonen te exporteren – en daarmee ook de toegevoegde waarde – brandt FairChain de bonen lokaal..

Zo blijft meer toegevoegde waarde in het koffieproducerende land. FairChain is een 50/50 onderneming met lokale ondernemers. Zij verwerken en wij verkopen en de waarde wordt netjes gedeeld. Een eerlijke relatie tussen producenten en consumenten. Deze eenvoudige verschuiving in de koffieketen verbetert het leven van miljoenen mensen op een radicale en positieve manier. Jij wint omdat je geweldige koffie krijgt voor een normale prijs en zij winnen omdat ze een veel groter deel van de taart krijgen. Koffie wint, wereldwijd.