Impact

Logo-Moyee

Fairchain coffee

Radical impact. Radical transparency.

Gezien in:

en vele anderen!

Wat is het probleem?

Op dit moment verdwijnt 90% van de totale koffiewaarde in de zakken van een handjevol grote multinationals, die wij Big Coffee noemen. Dit betekent dat de koffieboeren achter blijven met slechts 10% van de waarde. Waarde waar niets ‘toegevoegd’ aan is – slechts 2% is toegevoegde waarde, de bron voor ontwikkeling en winst! Wij mogen dan ondernemers zijn, maar deze disbalans is op geen enkele manier te rechtvaardigen! Vandaar Moyee.

Infographic-World-map-and-Gold-vs-Coffee

WAT IS FAIRCHAIN?

Wij zijn niet tegen Fairtrade, we gaan alleen een grote stap verder dan zij. Met FairChain proberen we eindelijk de koffieketen te herstellen. Ons doel is om een 50/50 balans tussen koffieproducenten en koffiedrinkers te creëren. Best wel een hardcore ambitie, maar we zijn al goed op weg. Naast de 20% FairChain premie voor de koffieboeren laten we 300% meer geld achter in het koffieproducerende land! En dat terwijl jij niet meer betaalt voor de koffie, win-win!

“het wordt tijd dat landen als Ethiopië hun rechtmatige plek als gelijkwaardige partners in de koffieketen opeisen .Het is ten slotte hun koffie!”

Guido van Staveren van Dijk, Founder Moyee

Hoe doen we het?

Het branden en verpakken vindt plaats in Ethiopië, wij verkopen de koffie en de waarde wordt netjes gedeeld. Een eerlijke relatie tussen producenten en consumenten. Deze eenvoudige verschuiving in de koffieketen verbetert het leven van miljoenen mensen op een radicale en positieve manier.

We branden niet alles in land van herkomst. Waarom?

– We werken vanuit de markt en pas als een smaak voldoende volume heeft kunnen wij het verplaatsen. Zo maakten wij dit jaar een enorme sprong door onze Triple naar Kenia te verplaatsen en werken wij nu aan een koffie die begin volgend jaar naar Colombia verhuist. 

– We hebben de kortste keten. Tussen de boer en beker zitten alleen wij.  Maar ja een container kan wel eens wat langer onderweg zijn of vaststaan. Dan branden wij in Nederland om te zorgen dat iedereen wel kan blijven genieten van onze radicaal lekkere koffie.

In ons oorspronkelijk plan dachten we maximaal 70% in land van herkomst te kunnen branden maar afgelopen kwartaal was dat 84% en we denken dat we zelfs boven de 90% kunnen uitkomen. Yesss!

Op de verpakking staat roast and packed in country of Origin. Dat is dus voor een klein % niet geheel juist maar we weten niet hoe we het anders moeten doen zonder allerlei extra gedoe met meerdere soorten labels. En omdat we 100% transparant zijn en alles op de blockchain is terug te vinden denken we dat jullie dat wel o.k vinden. If not let us know!