Waarom doen we het nou?
Impact-Update September 2022
Als er iets is dat wij als consumenten de afgelopen jaren hebben geleerd, dan is het wel dat dingen die aan de andere kant van de wereld gebeuren ook effect hebben op het leven hier. Hetzelfde geldt voor koffie.
Groene bonen – of gebrande ‘waarde-toegevoegde’ koffie in ons geval – van de ‘Coffee Belt’ vlakbij de evenaar halen, is niet altijd makkelijk. Denk aan Covid-19, verstoring door de oorlog in Oekraïne (zoals de Rotterdamse haven die twee weken lang een container van onze koffie vasthield), plotselinge toename in vraag (positief natuurlijk!) en algemene pakketdrukte sinds de pandemie.
“WIJ BEGONNEN MOYEE NIET OM KOFFIE TE VERKOPEN, WE BEGONNEN MOYEE OM TE BEWIJZEN DAT BEDRIJFSMODELLEN EN KETENS OP EEN RADICAAL ANDERE MANIER GESTRUCTUREERD KUNNEN WORDEN. OM INTERNATIONALE ONGELIJKHEID ZO EEN KOPJE KLEINER TE MAKEN.”
De wereldwijde Koffieketen in een oogopslag
We leggen het zo simpel mogelijk uit. Over het algemeen begint het leven van een koffieboon als een kers op de koffieplant.
Eenmaal geoogst worden de bonen gewassen, schoongemaakt en gedroogd. Dat is wat we groene (onverwerkte) bonen noemen. In de reis van de hooglanden naar de exporthavens, gaan de bonen door de handen van verschillende tussenpersonen. Iedereen krijgt een deel van de opbrengst. In de meeste gevallen worden de groene bonen niet gebrand en verpakt in het koffieproducerende land, omdat die schakel in het proces de meeste waarde aan het product toevoegt.
“IN DE AFGELOPEN 25 JAAR HEBBEN VIJF GIGANTISCHE MULTINATIONALS DE KOFFIEKETEN GEKAAPT. DIT ZORGT VOOR EEN ENORM ECONOMISCH ONBALANS TUSSEN DE KOFFIEPRODUCERENDE EN KOFFIECONSUMERENDE LANDEN.”
‘Big Coffee’ floreert door het uitpersen van de marges in koffieproducerende landen. De prijs van een cappuccino is in de laatste jaren ontploft, maar koffieboeren hebben niks gemerkt van deze prijsstijging. En eigenlijk is het nog iets erger: deze boeren verdienen namelijk minder dan ooit. Slechts tien procent van de totale opbrengst komt bij hen terecht. Vroeger was dat 47 procent!

Hoe Moyee het doet
Moyee FairChain Coffee is een nieuw model: het bedrijfsmodel van de toekomst. Onze koffie groeit tussen andere planten, onder de schaduw van bomen op een biodivers stukje grond. En wordt met de hand geplukt door de boeren.
Door de bonen te branden in het land van herkomst, in plaats van ze te exporteren, blijft er meer winst in handen van de lokale bevolking. Dit noemen wij FairChain.
Het doel van FairChain is een 50/50-verdeling tussen de landen die koffie produceren en de landen die het consumeren.

De Toekomst - Bewust Consumeren
Covid-19 was net zo verwoestend als onthullend. We zagen heldhaftige daden van solidariteit. We zagen hoe een internationale economie krakend tot stilstand kwam en de hoge inflatie toen hij weer op gang kwam.
Wij geloven dat er een grote groep mensen zijn die openstaat voor nieuwe economische alternatieven. En een wereld met minder vervuiling, minder stress, minder consumptie, minder plastic prut en meer aandacht. Mensen die een economie willen die goed is voor de hele wereld, in plaats van eentje waarbij onze planeet verwoest wordt door de rijkste één procent.
Als merk sluiten wij ons aan bij deze groep bewuste consumenten. Die kiezen voor één kopje (Speciality) koffie die de mens en planeet respecteert, in plaats van twee kopjes (armoede) koffie. Die gebaseerd is op pervers winstbelang voor de minderheid, zonder rekening te houden met de planeet. We zijn klaar voor de toekomst met dit soort doelgerichte merken!
ONZE GROTE PLANNEN – AAN DE BAK(KIE)
Om de internationale koffieketen eerlijk te verdelen:
- Van laag-volume premium kwaliteit exporteurs (in Ethiopië en Kenya) opschalen naar hoog-volume premium kwaliteit exporteurs.
- Het branden opschalen in Kenia en Colombia, om het percentage van écht lokaal-geroosterde FairChain koffie te verhogen tot negentig procent (we blijven kleine hoeveelheden roosteren in ons Amsterdamse hoofdkantoor, in het geval van haperingen in de leveringsketen).
- Het profiel van ons Impact Ecosystem veranderen, zodat het minder afhankelijk is van één koffiebranderij in Ethiopië. Dit spreidt het risico van verstoringen in de leveringsketen over meerdere branderijen.
- De beste werkmethoden van Nederland, Ierland en Duitsland combineren om uit te rollen in Europa en een ingang te creëren in Amerika.
Het is niet makkelijk en alleen mogelijk met jouw steun. Wij doen het op de moeilijke (en eerlijke) manier. Wat ons betreft de enige juiste…
more about MOYEE

Digitalization: Using data to pay farmers and protect forests!
Abel Ketema, Digitalization and Data Manager at FairChain, provides an update on the latest coffee harvest, the progress of digitalization, and the future of coffee farming in Ethiopia.

Biocompost: Boosting farmers’ incomes while cutting CO₂
Sander gives us some insider information about the biocompost project. That means: more sustainability, better soil health and less CO2!

Tess talks roastery and Nairobi café
Tess gives us a New Year’s update from our roastery in Nairobi, Kenya. Think factory challenges, a new café and personal accomplishments!