Onze milieu Impact
Moyee is Koolstof Positief. Met elke Kilo Moyee help jij in het Gevecht Tegen Klimaatverandering.

LATEN WE DE TOEKOMST OPLOSSEN! (voorproefje 3 van 3)

Yessss het is klaar, het nieuwste impact report. 

Voordat we het officieel lanceren, delen wij 3 mini-blogs over onze 3 belangrijkste impact pilaren: Bedrijven – Boeren – Bossen oftewel economisch, sociaal en milieu impact.

Het heet ‘Laten we de Toekomst Oplossen!’ want veel moet worden opgelost. COVID-19 zorgde voor veel chaos, maar onthulde misschien vooral de diepe maatschappelijke kloven en altijd stijgende ongelijkheid die leidt tot groeiende armoede, ontbossing, en klimaatverandering. Eén ding is duidelijk: nú meer dan ooit moeten we betere bedrijfsmodellen ontwerpen om deze problemen op te lossen in plaats van eraan blijven toevoegen. 

Het FairChain en Moyee bedrijf bouwt zichzelf rondom Economische, Sociale en Milieu impact. Hoe dit een impact heeft op ons en, nou ja, jij, staat in het report. We hopen dat het jou inspireert een verschil te maken, en voel je vrij om jouw feedback achter te laten. 

Bedankt voor alle support door de jaren heen en… laten we samen de toekomst oplossen. 

Proost!

Guido & Team Moyee

Laten we kletsen over cijfers!

Als het gaat om milieudoelen, is het getal dat onze belanghebbenden prioriteren de koolstofvoetafdruk. 

Onze koolstofvoetafdruk is simpelweg het laagst, op het niveau van de boer. Dit omdat onze boeren de kersen met de hand plukken, en verder pesticiden en kunstmeststoffen vermijden. Een recente overwinning in de tocht om onze koolstofvoetafdruk te verminderen was in 2020 naar Ethiopië verzonden: een container met zonnepanelen. Deze panelen zullen we gebruiken om de dieselgenerator in onze wet mill in Ethiopië te verplaatsen, wat direct de koolstofvoetafdruk verlaagt. 

Om de milieu impact van FairChain te meten hebben wij een vrij simple framework gemaakt met de 3 belangrijkste impact indicatoren:

0 kg

koolstofvoetafdruk

Veel koffiesoorten hebben een koolstofvoetafdruk van 8 of 9 kg CO2 per 1kg zak koffie, maar die van Moyee Koffie is maar 3.4kg. Wij geloven dat we dit nog radicaal kunnen verbeteren.

0 MTON

koolstof surplus

Onze keten geniet van 2.692 ton koolstof overschot, dat betekent dat we meer CO2 opnemen dan dat we uitstoten. Dit overschot is exclusief het resultaat van ons eigen ambitieuze koolstof inzet programma op de boerderij in Mizan waar we 361 hectare natuurlijke bosaanplant beschermen in Ethiopië. Binnenkort vergroten we ons overschot verder door 400.000 koffiebomen te planten, die nog eens 1.900 ton CO2 zullen opnemen. 

0 Hectares

bos beschermd

De afgelopen jaren heeft Moyee hard gewerkt om ons bedrijfsmodel in te richten om niet alleen ontbossing tegen te gaan, maar om verloren bos terug te winnen. Zo stellen we de koffieboeren in staat een leefbaar inkomen op te brengen van hun bonen, en tegelijkertijd de agroforestry koffieproductie te belonen en vieren.

Moyee is het enige koffiebedrijf dat meer CO2 opneemt dan het produceert. Met elke kilo die je drinkt, help je in het gevecht tegen klimaatverandering.

Naarmate we meer leerden over de uitdagingen van onze boeren, werd het enorm duidelijk hoezeer hun toekomst verweven was met onze toekomst. Als bosbewoners staan de boeren op de voorfront van klimaatverandering. Hun milieuvriendelijke landbouwmethoden beschermen bossen – bossen die noodzakelijk zijn voor ons voortbestaan in het Westen. 

In de afgelopen 20 jaar heeft Ethiopië zo’n 18% bossen verloren, gelijkwaardig aan 71.100 duizend hectare, genoeg bomen om de volledige jaarlijkse CO2-uitstoot van Nederland op te nemen. Elk jaar verliest Ethiopië nog eens 140.000 hectare aan ontbossing. 

Door te werken in de koffie-industrie, werden we uit noodzaak klimaatactivisten. Bij Moyee geloven we dat de hoofdoorzaak van ontbossing – en de klimaatverandering die ontbossing veroorzaakt – armoede is. Als de inkomsten van koffieproductie te laag zijn om boerengezinnen te ondersteunen, ruilen boeren hun semi-agroforestry koffieproductie in voor vee of voedselproductie om hun kinderen te voeden.

co2_positive

Dit is hét grote raadsel in de wereldwijde koffie-industrie van vandaag. 

Big Coffee bedrijven maken enorme winst voor zichzelf en duwen tegelijkertijd miljoenen boeren onder de armoedegrens, met als gevolg meer ontbossing en vergrote klimaatverandering. Het behoort tot de meest vicieuze cirkels van onze tijd. 

Ons doel is om een bedrijfsmodel te bewijzen dat negatieve externaliteiten omzet in positieve externaliteiten. Daarnaast ondertekenen wij een belofte voor netto nul uitstoot. 

Impact uitgelegd

Het belang van koolstof inzet

De meeste mensen hebben gehoord over koolstof uitzet, maar wat in de wereld betekent inzet nou? Tegenwoordig kunnen bedrijven die hun milieubewustzijn willen verlichten en/of hun koolstofuitstoot willen balanceren, gemakkelijk iemand betalen om een paar bomen te planten of te investeren in een paar groene projecten.

Echter komt dit gebruik – de zogenaamde koolstof compensatie – steeds meer onder vuur van activisten, als weinig meer dan ‘greenwashing’. 

Critici vergelijken het zelfs met de vroegere praktijk van de Katholieke Kerk om aflaten te verkopen; waarom zou je je gedrag veranderen als je je zonden kunt afkopen? 

Om tegen 2030 een netto nuluitstoot te bereiken, heeft Moyee koolstof-opnemende projecten geïntegreerd in het bedrijfsmodel – projecten gericht op duurzame praktijken en vermindering van de koolstofvoetafdruk binnen onze eigen waardeketen. 

Dit idee wordt koolstofinzet genoemd, en het is de drijfveer achter onze 1 Million Tree Planting campaign, ons koolstofarme project in Kenia, en ons Caffeinated Reforestation project in Mizan, Ethiopië. 

“Koffie is extreem gevoelig voor temperatuurstijging. Klimaatadaptatie maatregelen zijn essentieel om huidige koffieproductie te beschermen. De onderliggende oorzaak van ontbossing is lage koffie winsten en niet-winstgevende agroforestry.”

het Belang van de échte prijsstelling

Van een productie perspectief veroorzaakt alles wat we eten, drinken, dragen, en consumeren een of andere vorm van schade. Achter het productiegordijn dreigen armoede, kinderarbeid, klimaatverandering, ontbossing, verlies van biodiversiteit, gedwongen migratie, en andere oorzaken van ongelijkheid. 

Economen noemen de duistere elementen die ontstaan uit het productieprocess ‘negatieve externaliteiten’. Het grote probleem is dat tegenwoordig de kosten van alle negatieve externaliteiten bijna altijd buiten de prijsstelling van producten worden gelaten. Ze worden uitgesloten om producten kunstmatig goedkoop te houden. Huh?! Hoe is dat mogelijk?! 

Laten we het uitleggen. De klassieke economische theorie dat tegenwoordig de meeste bedrijfsmodellen stuurt houdt aan dat de markt altijd gelijk heeft. Dat de krachten van vraag en aanbod leiden tot marktevenwicht en dat concurrentie altijd leidt tot een efficiënte en eerlijke toedeling van middelen. 

Maar waar vinden we de monetisatie van negatieve externaliteiten in dit evenwicht? Nou, dat kan niet, want dat is er niet. Vanuit een milieuperspectief heeft deze economische theorie ons gefaald. Daarom zijn de Sustainable Development Goals (SDGs), opgesteld door de Verenigde Naties, zó ontzettend belangrijk. Het toont een gedeelde blauwdruk voor vrede en welvaart voor mens en planeet. Het herstelt de vele misverstanden van de klassieke theorie. De SDGs van de VN eisen een radicale shift in bewustzijn van zakendoen. Gelukkig zijn radicale shifts in bewustzijn Moyee’s raison d’être. Vanaf dag één was onze missie de verandering in de groei, productie, en verkoop van koffie.

Door gebruik te maken van de True Price method vinden we manieren om de positieve en negatieve externaliteiten van onze productie te monetariseren. De True Price method helpt om risico te beheren, innovaties te sturen, sociale- en milieukosten te verlagen, en onze prijzen te vergelijken met die van de industrie. 

Onze ambitie is om de koffiewereld een bedrijfsmodel te tonen dat negatieve externaliteiten verlaagt en helpt om positieve externaliteiten te financieren, van herbossing tot ‘climatesmart farms’. De werkelijke prijs van een product is de marktprijs plus de externe milieu en sociale kosten van de productie. Consumenten vandaag betalen de marktprijs van een product. De externe kosten worden bijna altijd genegeerd. In plaats daarvan worden de kosten overgedragen aan andere partijen en onze mooie planeet. Ons doel is om een bedrijfsmodel te maken dat positieve externaliteiten opbrengt en 50 jaar aan neoliberale debris opruimt. Help ons om de toekomst op te lossen!

Successen

1. Het begin van de 1 Million Tree Revolution

Zoals al eerder is besproken, armoede en ontbossing gaan hand in hand. Dat roept de vraag op: kun je beide problemen tegelijk aanpakken? Dat is wat we proberen te doen met onze 1 Million Tree Revolution, een campagne gericht op het planten van 1 miljoen nieuwe koffie bomen in onze boerengemeenschappen.

Naast het bestrijden van ontbossing en opnemen van zo’n 1.9kg CO2 uit de lucht (gelijkwaardig aan 3.800 retourvluchten tussen Amsterdam en Barcelona), kunnen de bomen ook het gemiddelde inkomen van de boeren verdubbelen. In 2020 hebben we 400.000 zaailingen gekweekt in een lokale kwekerij, zaailingen die nu klaar zijn om geplant te worden met behulp van een betrokken consumentencampagne.

2. Koolstofarme koffie Kenia

In tegenstelling tot boeren in Ethiopië gebruiken boeren in Kenia veel kunstmest. In het begin van ons FairChain Farming programma in Kenia werd het onze focus om daar verandering in te brengen. Vorig jaar leidden we de eerste 2.400 boeren op en bouwden samen met hen de eerste fabriek om bio-compost en bio-meststoffen te produceren tegen lagere kosten dan bestaande alternatieven. 

Dit schept niet alleen banen, het verlaagt de productiekosten voor de boeren en verhoogt hun inkomen, verbetert bodemvruchtbaarheid, verbetert gezondheid van de koffieplanten, en herstelt biodiversiteit. ‘Intercropping’ is een belangrijk onderdeel van onze strategie, omdat het leidt tot meer winst voor de boeren en meer voedselzekerheid voor hun gezinnen. Winstgevende boeren zijn cruciaal voor een welvarende planeet.

3. Rainforest Alliance certificatie

We zijn altijd uitgesproken geweest over onze afkeer van certificeringsprogramma’s. Het is niets persoonlijks, ze zijn gewoon duur en niet bedoeld voor bedrijven als Moyee die al aan de voorfront staan tegen klimaatverandering. Liever investeren we al dat geld in onze boeren, vooral omdat we al veel verder gaan dan de typische certificeringsnormen.

Wij hebben besloten ons aan te sluiten bij de Rainforest Alliance, simpelweg omdat enkele van onze grootste klanten dat eisten. En eerlijk is eerlijk, de milieu-eisen van de RFA-certificering zijn vrij nuttig. Sinds aansluiten, zijn nog 580 boeren gecertificeerd met ons FairChain Farming programma. Dat gezegd, wij geloven nog steeds dat certificeringsprogramma’s duur zijn, maar het is makkelijker om te betalen voor certificering dan voortdurend alle redenen daartegen uit te leggen. We zijn dus RFA-gecertificeerd.

4. Ontwaken voor de laatste mijl

Met zoveel aandacht voor de boer, hebben we vaak het impact programma dichter bij huis in Amsterdam verwaarloosd. Waarom de moeite doen voor ‘last-mile’ circulariteit, zonnepanelen op de daken, en kantoor afvalbeheer wanneer onze boeren in armoede leven? Oorspronkelijk was onze missie volledig gericht op de ‘first-mile’.

Vorig jaar zijn we echter begonnen met een ambitieus duurzaamheidsprogramma voor de ‘last-mile’, waaronder herbruikbare bamboe mokken, composteerbare to-go bekers, een recycle dienst van koffie afval voor onze klanten, en recyclebare tassen. We geven toe dat we te laat waren met de ‘last-mile’, maar we doen verdomd ons best om het goed te maken.

5. True Cost Pricing in Colombië

We nodigde MVO Nederland Moyee uit om deel te nemen aan het Futureproof Coffee Collective, een groep vooruitstrevende koffie bedrijven met interesse in onderzoek in True Cost Pricing.

We experimenteren met True Cost Pricing voor ons boeren project in Floridablanca, Colombia. Dit project geeft ons beter inzicht en praktische kennis over de True Price-methodologie, niet alleen in Colombia, maar ook in onze impact programma’s in Kenia en Ethiopië.

Dilemmas

Mizan boerderij:

Op zoek naar een nieuw model

Ooit geprobeerd volledig te leven van minder dan 1 hectare land? Nou, dat doen 95% van de koffieboeren in Ethiopië. Geloof ons, het is niet veel. Dus toen we manieren zochten om armoede boeren om te schakelen tot winstgevende boeren, moesten we het probleem van schaal aanpakken. 

Natuurlijk is het riskant om schaal alleenstaand aan te pakken, dit leidt namelijk tot een focus op maximale efficiëntie en winst, zoals bij moderne industriële koffieboerderijen – industriële boerderijen die natuurlijke bossen (met natuurlijke schaduw) vervangen met monoculturen. 

‘Tuurlijk verhoogt een overmatig gebruik van giftige herbiciden, pesticiden en synthetische meststoffen, naast verspillende waterpraktijken, de opbrengst, maar die vernietigen uiteindelijk de bovengrond sneller dan het wordt aangemaakt. Dus nee, industriële landbouw is niet de oplossing om kleine koffieboeren uit de armoede te tillen. 

Voor het milieu zou het beter zijn om helemaal geen koffie meer te drinken! God verhoede! Wij bij Moyee hebben het onze missie gemaakt om deel te zijn van de oplossing, niet het probleem. Toen we de deuren openden in 2012 waren we geen klimaatactivisten en beweerden dat ook niet te zijn. Niemand van ons stond aan de voorfront van Seattle of Parijs. 

Maar in de afgelopen acht jaar zijn we persoonlijk getuige geweest van de achteruitgang van de natuurlijke koffie landschappen in Ethiopië door klimaatverandering.  Met eigen ogen zagen we koffieboeren te arm en machteloos om de strijd in te gaan tegen economische en politieke krachten die tot ontbossing leiden. Daarom hebben we Mizan opgericht, een model koffieboerderij in de hooglanden van Ethiopië die volledig in lijn is met de doelstellingen van FairChain op economisch, sociaal, en milieu gebied. 

Voor alle duidelijkheid, wij zijn koffiebranders, niet koffieboeren. Maar om een nieuw model op te bouwen voor de groei, productie, en distributie van koffie, beseften we dat we letterlijk onze handen vies moesten maken en de landbouw instappen. 

Met onze Mizan boerderij hebben we zoveel mogelijk obstakels verwijderd om onze FairChain theorie in de praktijk te brengen. Het doel is om een blauwdruk te schetsen voor koffieproductie dat boeren en bossen niet alleen in de 21e eeuw laat overleven, maar laat bloeien.

Onze milieu 'to do' lijst

  1. Het vervangen van ons luchttransport vanuit Addis door zeevracht, zoals we deden met onze koffie uit Kenia. 
  2. De koffieschillen op de boerderij omvormen tot natuurlijke meststof, bakpoeder, en pectine. Verder het onthullen van de eerste wet mill op zonne-energie in Ethiopië. 
  3. De kickstart van ons koolstofarme koffieproject in samenwerking met het Kenia Coffee Research Institute, Agriterra, en de FairChain Foundation, met steun van de Nederlandse regering. 
  4. We verhogen onze klimaat positiviteit met nog eens 988 ton, door ons FairChain Caffeinated Reforestation Program, te beginnen met 274 hectares in Mizan, Ethiopië. Dit programma pakt het dilemma aan van schaal, leefbaar inkomen voor de boer, en biodiversiteit door ingroei. 
  5. De potentiële creatie van een winstgevende blauwdruk voor de koffiesector in Ethiopië. De blauwdruk is in staat om 1 miljoen boeren uit armoede te halen en 3,6 miljoen ‘verloren’ hectare bos kan omvormen tot winstgevende semi-agroforestry boerderijen met toegenomen biodiversiteit.

Lees meer over onze impact

MICROLOT - KERUGOYA