ONZE ECONOMISCHE IMPACT
WAARDEVOLLE BANEN EN EEN TROTSE TOEKOMST VOOR DE JEUGD, ZONDER ONTWIKKELINGSHULP.

LATEN WE DE TOEKOMST OPLOSSEN! (voorproefje 1 van 3)

Yessss het is klaar, het nieuwste impact report. 

Voordat we het officieel lanceren, delen wij 3 mini-blogs over onze 3 belangrijkste impact pilaren: Bedrijven – Boeren – Bossen oftewel economisch, sociaal en milieu impact.

Het heet ‘Laten we de Toekomst Oplossen!’ want veel moet worden opgelost. COVID-19 zorgde voor veel chaos, maar onthulde misschien vooral de diepe maatschappelijke kloven en altijd stijgende ongelijkheid die leidt tot groeiende armoede, ontbossing, en klimaatverandering. Eén ding is duidelijk: nú meer dan ooit moeten we betere bedrijfsmodellen ontwerpen om deze problemen op te lossen in plaats van eraan blijven toevoegen. 

Het FairChain en Moyee bedrijf bouwt zichzelf rondom Economische, Sociale en Milieu impact. Hoe dit een impact heeft op ons en, nou ja, jij, staat in het report. We hopen dat het jou inspireert een verschil te maken, en voel je vrij om jouw feedback achter te laten. 

Bedankt voor alle support door de jaren heen en… laten we samen de toekomst oplossen. 

Proost!

Guido & Team Moyee

Laten we kletsen over cijfers!

Op dit moment blijft slechts 10% van de opbrengst van het gemiddelde kopje koffie in het land van oorsprong, wat, als je er over nadenkt, absurd is! 

Door te investeren in waarde-toevoegende activiteiten, te branden en verpakken in het land van oorsprong, helpen wij niet alleen de koffie-telende landen evolueren van primaire (landbouw) tot secundaire (industriële) economiën; waardevolle banen ontstaan in deze evolutie en vijf keer meer inkomen wordt behouden in lokale handen, om te bloeien door handel in plaats van door hulp. Wij geloven dat koffie-telende landen hun onschatbare posities moeten claimen in de koffieketen. Zij hebben elk recht om gelijkwaardig partnership op te eisen. Het is tenslotte hun koffie.  

Om de economische impact van FairChain te meten hebben wij een vrij simpel framework gemaakt met vier belangrijkste impact indicatoren:

01_Factories_Rocket (1)
0

BANEN ONDERSTEUND

Wij ondersteunden 108 waarde-toevoegende banen, verspreid over onze branderijen in Ethiopië en Kenia. Dat is vrij indrukwekkend, we begonnen namelijk met 18 banen in 2015. Dit nummer representeert de banen gecreëerd door het openen van lokale branderijen en het ondersteunen van deze banen door de jaren heen.

0 kg

BONEN GEËXPORTEERD

Vorig jaar hebben wij een kolossale 450.000 KG gebrand in Ethiopië en Kenia – een stijging van 2.180 KG in Ethiopië in 2015. Dit nummer representeert het nummer van kilo’s geëxporteerd vanuit Ethiopië en Kenia.

0

ACHTERGEBLEVEN

Door lokaal te branden laten wij meer dan vijf keer zoveel waarde achter in het land van oorsprong, vergeleken met het industriegemiddelde. In de praktijk betekent dit dat in €3.724.000 van de winst en inkomen is achtergebleven in de handen van Ethiopië en Kenia, tegenover maar €19.000 in 2015.

0

KOPJES GEDRONKEN

Als wij FairChain bekendheid meten in kopjes koffie, dan komt uit op 97.5 miljoen. Dit is het nummer kopjes FairChain koffie gedronken door onze vrienden en liefhebbers. Dat is een radicale stijging van 76,9 miljoen kopjes sinds 2020. We denken graag dat we een èchte FairChain beweging hebben aangezet. Onze ambitie is om consumenten te inspireren om bewuste keuzes te maken met echte impact.

IMPACT UITGELEgd

HET BELANG VAN LOKAAL BRANDEN

Een kolossale 90% van de totale waarde van elk kopje koffie is weg-geëxporteerd. Anders gezegd: maar 10% blijft in het land van oorsprong. Van deze 10% is maar 2% ‘waarde-toegevoegd’. Het doel van FairChain is om deze schaamtevolle onbalans recht te zetten en gelijk te distribueren: 50% voor hen; 50% voor ons. 

HET BELANG VAN GELIJKHEID

In de laatste jaren zijn zwaar bebaarde en getatoeëerde micro-branders de posterboys geworden van de specialiteiten-koffiewereld. Of je nou van ze houdt of haat, deze micro-branders krijgen een deel van het krediet voor de kickstart van de trend om koffie te de-commoditiseren. Velen noemen dit de Third Wave van koffie, het focust niet alleen op fantastische kwaliteit maar ook op impact bij de oorsprong. Voor ons moeten fantastische kwaliteit en fantastische impact hand in hand gaan. 

Dat is ons doel. Maar voor radicale impact heb je veel mensen nodig die lid worden van de beweging. Wij streven ernaar om hoge kwaliteit koffie minder elitair te maken en meer mainstream. Voor ons is de Fourth Wave een schakeling van kwaliteit tot gelijkheid.

50% fantastische koffie, 50% experiment, maar 100% de toekomst van bedrijven.

FairChain is beide een stem en een vuist tegen een systeem waar ontwikkelingshulp-subsidies alleen hulp schenken aan internationale corporaties die weigeren om hun winst te delen.

Maar waarom zou de last van het oplossen van armoede, ontbossing, en klimaatverandering exclusief vallen op overheden en NGOs wanneer Big Coffee corporaties hun zakken vullen met winst?

Waarom zouden de rijken rijker worden en de armen armer? Wanneer koffie ‘s werelds meest geconsumeerde drankje is en ‘s werelds op één na meest waardevolle grondstof- waarom kan koffieteelt dan niet winstgevend zijn op zichzelf, en kunnen koffietelende landen genieten van handel in plaats van hulp? En waarom kunnen wij als consumenten geen slokje nemen van schuld-vrije premium koffie tegen een redelijke prijs? Het antwoord op al deze vragen is: dat kan wél.

Welkom in de wereld van Moyee en onze FairChain aanpak van zakendoen..

Het is allemaal goed en wel om te zeggen dat wij streven naar economische gelijkheid, maar wat betekent dat nou eigenlijk? Goede vraag! Onze belangrijkste drijfveer is een herbalans van de internationale koffieketen. In de kern van FairChain is een 50/50 aanpak met het doel om een gelijke waarde split te creëren tussen landen die koffie produceren en landen die het alleen consumeren.

SUCCESSEN

1. Dubbelcijferige groei

Ons dynamische duo Killian en Shane doen het spectaculair. Tegelijkertijd hebben wij een nieuwe expeditie schepen gestuurd naar de United Kingdom, Duitsland, en Frankrijk om contact te maken met een opkomende vloed van FairChain liefhebbers. Soms noemen wij Moyee drinkers ‘Happy Activists’, waarmee we bedoelen vriendelijke, ruim-denkende individuen die, net als wij, kans zien voor het genezen van de planeet, (re)generatief ondernemerschap, en gelijkheid-gedreven bedrijfsmodellen. Oh, en ze houden ervan om een verdomd goed kopje koffie te drinken dat de planeet niet verwoest.

Deze mensen zijn de reden dat wij een dubbelcijferige groei hebben behaald in 2019, wat écht geweldig is. Maar wij hebben niet veel tijd gekregen om van de groei te genieten. Na de COVID-19 pandemie verloren wij in de eerste helft van 2020 de helft van onze B2B inkomsten. Tegelijkertijd kregen wij enorme vaart in onze B2C online sales – Vaart die wij van plan zijn om door te voeren tot het einde van dit jaar en verder. Als het COVID-19 virus iets heeft bewezen, is het dat veel dingen in deze wereld opgelost moeten worden en dat de FairChain filosofie een grote stap in de goede richting is. Wij zijn van plan om een belangrijke rol te spelen in de herbouw post-pandemie.

2. Kickstart Kenya

Moyee’s FairChain revolutie is een internationale revolutie. Ons doel is om onze liefhebbers hemelse lokaal-gebrande koffie aan te bieden van verschillende plekken op de planeet. Onze consumenten willen eerlijke koffie met geweldige smaakprofielen. Onze strategie is om op deze eis te reageren. Wanneer we een nieuwe koffie vinden waarvan we denken dat onze liefhebbers het lekker zullen vinden, branden wij het eerst in kleine hoeveelheden in onze Amsterdamse HQ.

De branderij hier is onze speeltuin waar we nieuwe smaken uitproberen en, zonodig, compenseren voor haperingen in de koffieketen (wat een kwestie kan zijn met werk in Afrika). Als onze liefhebbers de koffie lekker vinden en de volumes groeien, verplaatsen wij de productie naar het land van oorsprong. Dit is precies wat nu gebeurt met onze Kenyan Triple. Na een succesvolle introductie in een small-batch vorm, hebben wij het branden en verpakken van deze mooie blend naar Kenya verplaatst.

3. Het openen van een 15.000 m2 branderij

Elke succesvolle Silicon Valley start-up heeft zijn eigen ‘garage story’. Nou, bij Moyee hebben we wat een ‘backyard story’ noemen. We begonnen te branden in een klein huis in Addis Ababa, Ethiopië, maar in 2015 waren de hoeveelheden groot genoeg om te verplaatsen van de “achtertuin” naar een 2.000 m2 fabriek, compleet met kwaliteitscontrole-voorzieningen voor verpakking en cupping.

Vandaag is Moyee Roasting Ethiopië, de identiteit die we hebben opgericht, een 15.000 m2 fabriek! Vorig jaar hebben we een groot deel van ons eigendom overgedragen om extra middelen vrij te maken voor onze volgende grote groei -en – impact ingrepen.

4. Overheidserkenning van FairChain

Als het gaat over grote koffietelers ligt de focus op prijs per kopje. Maar natuurlijk win je ‘extra punten’ voor duurzaamheid, dus de meeste merken ‘kopen’ graag Fairtrade, UTZ, of Rainforest Alliance certificering. Moyee brengt een ‘beyond certification’ houding naar het teelspel. Sinds het invoeren van blockchain tracing technologie hebben we onszelf in het midden van het gesprek over duurzaamheid gezet.

Telers herkennen eindelijk onze blockchain als een niet-gecertificeerd duurzaamheidslabel. Dit is niet alleen goed nieuws voor ons, maar ook voor alle doelgerichte koffiebedrijven die het geld niet hebben of gewoon niet geloven in het kopen van een certificaat. Dus een dikke tien voor beleidsmakers!

5. Crowdfunding

Moyee is 100% een bedrijf met gedeelde waarde. Dat betekent dat we alles eraan doen om de waarde binnen ons eigen impact ecosysteem te behouden. Wanneer we bijvoorbeeld financiering nodig hebben, keren we eerst naar ons gemeenschap in plaats van banken. Onze eerste crowdfunding campagne in 2016 behaalde het maximum binnen 48 uur! De tweede crowdfunding campagne in 2019 behaalde het maximum binnen 24 uur! Voor wie niet bekend is met crowdfunding – dat is snel!

Met het geld dat we hebben ingezameld van onze gemeenschap konden we nog eens 400 boeren toevoegen aan ons FairChain netwerk. Zelfs met de sterke slag van de corona pandemie tegen onze industrie, hebben wij succesvol de eerste golf crowdfunders afbetaald en zijn bezig de tweede golf in kwartaaltermijnen af te betalen. Volledig vertrouwen en keiharde inzet tussen ons en onze gemeenschap. Dat is de toekomst van zaken doen!

Onze economische 'To do' lijst

  1. Moyee streeft ernaar om 300.000 kilogram per jaar te branden. Het doel is om op te schalen van laag-volume premium exporters (van Ethiopie naar Kenya) naar hoog-volume premium exporters. Het plan is om de activiteit van branden te stimuleren in Kenia en Colombia, om het percentage van écht lokaal-geroosterde FairChain koffie naar het doel van 90% te verhogen (Wij blijven kleine hoeveelheden roosteren in ons Amsterdamse HQ in geval van haperingen in de leveringsketen of product development.)
  2. Moyee zal al zijn koffie direct inkopen van smallholders, om de internationale koffie industrie een blauwdruk aan te bieden die toont hoe het winstgevende teelt kan introduceren aan de 5,5 miljoen boeren levend onder de armoedegrens.
  3. Wij streven om het profiel van ons Impact Ecosystem veranderen, zodat het minder afhankelijk is van éen koffiebranderij in Ethiopië. Dit verspreid het risico van haperingen in de leveringsketen over meerdere branderijen.
  4. Onze beste werkmethoden van Nederland, Ierland, en Duitsland combineren om uit te rollen in Europa en een ingang te maken in Amerika.

Moyee streeft om de voorstander te zijn van de Fourth Wave van koffie. We leiden met een regeneratief en herverdelend FairChain bedrijfsmodel als de juiste benadering voor de 21e eeuw, in plaats van het winst-geobsedeerde bedrijfsmodel, dat nog wordt verkocht door Big Coffee conglomeraten.

Ons genezende, regeneratieve, herverdelende model zal veel merken inspireren om ons voorbeeld te volgen. Voordat je zegt dat we gek zijn, bedenk maar hoe Beyond Meat de vleesindustrie beïnvloedt en Oatly de melkindustrie. Bravo! Wij willen dit doen voor koffie.

LEES MEER OVER ONZE impact

MICROLOT - KERUGOYA