Trees

WHAT IS THE 1 MILLION TREE REVOLUTION?

We’re on an epic quest to plant 1 million coffee trees! With every tree, our farmers’ income boosts by €10 and we slash 25 kg of CO2 from the air. That’s the kind of radical impact we’re talking about! The more you sip and spread the word, the more trees we get to plant. Your coffee habit is literally greening the planet!

TREES PLANTED
+ 0
OF CO2 REDUCED
- 0 kg
EXTRA INCOME FOR FARMERS
0

WHY ARE WE DOING THIS?

Poverty causes deforestation.
With your tree we reverse this trend.

Every year, 100 thousand hectares of coffee forest are cut down because the yield is too low
for the farmer to live on. With our 1 Million Tree Revolution, we aim to reverse this trend.

Koffie boom

Your coffee tree will provide a farmer with €10 extra income during its entire life
cycle and prevent an extra 25kg of C02 from being released into the atmosphere.

Can you imagine what will happen when we plant a million trees?
#radicalimpact

HOW DOES IT WORK?

If you participate, we will keep you informed of what happens to your coffee tree. You can see when we pay for the coffee tree,
when it is on its way to the farmer and of course when it has actually been planted.

We also show you which farmer got your tree and where it was planted. How cool is that?

And if you want, you can check this information yourself on the Fairchain blockchain. 100% transparency!

Koffie boom

Moyee is geen koffie gaan verkopen om koffie te verkopen maar om de koffie keten radicaal anders te organiseren. Daarvoor stellen wij ons steeds nieuwe impact doelstellingen; “Being the first staying the first FairChain coffee company”. 

Moyee Coffee lanceerde de eerste FairChain-koffiebrander ter wereld via de “1 million cup revolution”.  Inmiddels staat de eerste West-standaard branderij ooit in Ethiopië gebouwd, heeft het meer dan 40 mensen in dienst, en laat iedere kilo daar gebrand 300% extra waarde achter.

Dit jaar is tijdens het Parade festival een start gemaakt met de “1 million tree revolution”.  Het is de start van een nieuwe radicale doelstelling: een leefbaar inkomen voor boeren en klimaat positieve koffie. 

Met 1 miljoen koffieplanten gaan we het inkomen van 600 boeren met 80% verhogen en zorgen we 600 ton additionele Co2 opname. Het toont dan klimaat en knaken prima samen gaan.

We lanceren hierbij ook een unieke technologie die het mogelijk maakt om jou als koffiedrinker direct in impact te laten investeren.  Yes lets fix the future together!

Er wordt veel geschreven en gepraat over hoe de opwarming van de aarde de koffie bedreigt. De wortel van het kwaad zit echter in de enorme ongelijke verdeling van de welvaart. In het westen wordt door een handjevol koffie bedrijven grote winsten gevierd maar tegelijkertijd leven er 25 miljoen koffie boeren onder de armoede grens. En omdat de opbrengst van koffie zo laag is wordt steeds meer bos vervangen door rijstbouw of veeteelt. Nog ieder jaar verdwijnt er 150.000 ha bos in Ethiopie. Zo ging er in de afgelopen decennia In Ethiopië  al 2,1 miljoen hectare primair bos (18% van het totaal) verloren. Dat bos had de hele Co2 uitstoot van Nederland kunnen opvangen. Armoede veroorzaakt ontbossing en dus is onze sociale en economische doel op boerderijniveau om boeren uit de armoede te halen, naar een leefbaar inkomensniveau.  En dus werken we aan dat nieuwe groot harige doel.
Wij hebben als eerste koffie bedrijf in Nederland onderzoek gedaan naar wat een leefbaar inkomen is voor onze boeren en ondanks dat wij 20% boven de markt betalen (2x meer dan het beste programma dat wij vonden) noemen wij ons na de resultaten het minst oneerlijke koffie bedrijf. Dat was wel even slikken maar na diep inademen hebben wij ons aan een uitdagende nieuwe veranderingstheorie gezet dat de komende jaren naar een leefbaar inkomen moet leiden met een hele rij aan impact interventies die we samen met onze boeren ontwikkelden. Een aantal zijn al in volle vaart ingezet. Al 2 jaar trainen we de boeren om een hogere kwaliteit te halen en een hogere opbrengst, digitaliseren wij de boerderijen zoals westerse boeren dat ook doen zodat er beter advies gegeven kan worden en investeren wij in “value adding activities” dicht bij de boer zodat zij meer geld kunnen verdienen kan worden met de koffie.  Wil je meer lezen download dan de FairChainFarming whitepaper. Of vraag toegang tot de gedigtialiseerde boerderijen om zelf te kunnen zien wat er gebeurd en met welke resultaten #radicaltransparency.

Omdat de boeren het geld niet kunnen missen worden oude koffie planten niet vervangen en worden er geen nieuwe geplaatst. De strop komt zo steeds strakker om de nek van de boer met ontbossing als gevolg.

 Door te investeren in  1 miljoen koffieplanten wordt de koffie opbrengst verdrievoudigt en zal het inkomen van 630 boeren met 80% stijgen. 

Nogal indrukwekkend. Helemaal als je beseft dat deze impact ook voor ons goed is. 50/50 eigenlijk. De campagne helpt iedere familie 1600 bomen te planten over een periode van vier jaar, wat leidt tot 315 hectare duurzame agroforestry met een additioneel Co2 Absorptie van 600ton.

 De koffie die wij van deze bossen betrekken is dus niet een klein beetje klimaat positief maar ENORM.  Gezond eigenbelang dus eigenlijk.

Ons koffieplant programma is niet te vergelijken met alle carbon offsetting programma’s die je vaak ziet. Bedrijven die bestaand bos in Noorwegen adopteren of hun uitstoot compenseren met wat poen op de Co2 emissie markt.

Wij vinden dat je als bedrijf verantwoordelijkheid moet nemen voor eigen keten en alle negatieve externaliteiten veroorzaakt in het verleden moet ombuigen in positieve externaliteiten.

Dus koppelt moyee haar koffiedrinkers aan het planten van bomen op dezelfde boerderijen waar hun koffie vandaan komt. In technische termen wordt dit carbon insetting genoemd: het compenseren van de CO2-voetafdruk van een product door koolstof te absorberen in een eigen toeleveringsketen.

Door Moyee’s ‘insetting’ , krijgen jullie als koffiedrinker de kans om eigen uitstoot te ‘compenseren’. Elke geplante boom zal 1,9 kg CO2 / jaar en in totaal 25 kg CO2 afvangen gedurende zijn 13-jarige productieve levenscyclus. Dit betekent dat iedereen die een weekendje weg naar Barcelona plant (500 kg CO2 voor een retourvlucht), gewoon een jaar Moyee Coffee hoeft te drinken (263 koppen koffie) om zijn of haar uitstoot kan compenseren. Nogal lekkere koffie ook nog dus double win.

We waren de eerste wereldwijd die de betalingen aan de boer op de blockchain zette met als doel radicaal transparant te zijn in het nakomen van onze beloftes. Hoewel niet perse erg geïnteresseerd in technologie bleek het platform dat door de FairChain stichting is gebouwd wel heel erg goed bij te kunnen dragen aan het realiseren van onze doelen.

Het platform verbindt consumenten en bedrijven rechtstreeks met gekwantificeerde en geverifieerde impactdoelen. De aanname is dat het vervangen van story telling door storyproving leidt tot vertrouwen, een hogere betrokkenheid en lagere marketing kosten.

De inzet van BlockChain zien we als logische stap van onze Crowdspeak filosofie. We geven onze marketing centjes liever aan jullie in de hoop dat jullie het FairChain vuur verspreiden.

Door ons marketing budget om te zetten in FC impact tokens en die aan onze crowd te geven krijgen zij zelf de touwtjes in handen om in impact te investeren. 

We willen het marketingbudget herverdelen. We hebben dit getest tijdens de Parade festivals door heel Nederland. Bij een kopje koffie ontving elke Moyee-koffiedrinker een token ter waarde van 25 cent. Bij het activeren kon je de keuze maken om de waarde in de keten te investeren door deze te gebruiken om meer koffie te drinken, of om te investeren in het planten van een koffieplant op de boerderijen van de FairChainFarmers.

Op steeds meer plekken zal bij het bestellen van Moyee koffie tokens worden gegeven die m.b.v. een QR scanner op de telefoon kunne worden omgezet in 0,25 cent in een digitale portemonnee. Het is net zo ok om daarmee jezelf te verwennen en Moyee te laten groeien als het is om te investeren in een boom die een koffieproducent 10 euro kan verdienen tijdens zijn productieve levensduur!

Voor het eerst in de geschiedenis is deze directe vorm van waarde verdeling en verplaatsing mogelijk. Waar we vorig jaar de tip de farmer introduceerde is dit een serieuzere stap naar het realiseren van een leefbaar inkomen van de boer.

Natuurlijk zijn we begonnen Limmu, Ethiopië, bij onze FairChain Farmers. De FairChain stichting biedt haar platform aan aan iedereen aan die er gebruik van zou willen maken. Zo werkt het momenteel met de United Nations in Equador aan een project en ook in Ethiopie zullen andere boeren gemeenschappen worden aangesloten. Kortom, we gaan overal heen waar lokale overheden of kapotte toeleveringsketens boeren niet als gelijkwaardige partners behandelen en zij daarom hun productiekosten, inkomsten voor hun inkomen en investeringen in hun boerderijen en koffiebomen niet kunnen dekken. 1 miljoen is nog maar het begin!

Je hebt misschien na activatie van de token onze live feed gemist met informatie van ons blockchain-platform. Als je ons en mail stuurt (trees@moyeecoffee.com) dan leggen we je uit hoe je  toegang krijgt tot de boerengegevens om de, geotagged en tijdgestempelde foto’s van onze bezoeken aan boeren te bekijken. Dat is het ultieme bewijs dat elke bijdrage naar die geplante bomen gaat.

Een Koffieboom. We doen niet aan generieke boomplant. Het gaat om het inkomen van de boer.  Zo eenvoudig is het. Deze bomen geven extra opbrengst, extra inkomsten (EUR 9,4 / boom) en absorberen ook CO2 (25 kg / boom).

Natuurlijk huren we FairChain in om complexe agroforestry-plannen te ontwerpen, die de Jungle in balans houden en het duurzame systeem optimaliseren waarin onze boeren hun koffie verbouwen. Deze plannen omvatten het planten van ‘multifunctionele’ bomen, voor voedselproductie, schaduw die de koffiekwaliteit verhoogt, hout of biodiversiteit. Enkele voorbeelden zijn mango- en avocadobomen.  Onze Moyee-campagne zal echter alleen gericht zijn op koffiebomen. Voor eenvoud. En omdat we geen avocado / koffiecocktails verkopen. Nog niet.

Geweldig, nu kun je de token scannen en uw impact kiezen. Koopt u een nieuwe boom voor een boer, of gebruikt u uw token voor uw volgende aankoop in de webshop. Beide keuzes zijn geweldig en het is aan jou om de keuze te maken.

Als je geen token hebt, maar toch een boom wilt planten? In de toekomst kun je een zak koffie kopen en je krijgt er een. Op dit moment werken we hier nog steeds aan en je moet ons een e-mail sturen op trees@moyeecoffee.com en we zullen je handmatig een token sturen. Zodat u kunt zien hoe het allemaal werkt.

Een gemiddelde Ethiopische koffieboom geeft 1.50 kilo rode bessen per jaar, afhankelijk van de regio wordt deze verkocht voor €0.75 tot €1.50. Een koffie boom geeft voor 15 jaar vruchten af, dus even rekenen… Dat komt op een totale extra waarde van €10 tot €15.