Brew Guide: Espresso Martini

ESPRESSO MARTINI

‘Wake me up, and then fuck me up’ waren de beroemde woorden die vooraf gingen aan het ontstaan van de Espresso Martini.

De Espresso Martini is uitgevonden door Dick Bradsell in Londen. Hij werkte in de Soho Brasserie, en stond dicht bij de koffiemachine, toen een meisje binnenkwam dat later een beroemd supermodel werd. Hoewel hij dat nooit bevestigt heeft zijn veel mensen ervan overtuigd dat het Kate Moss was die een drankje bestelde met de woorden: “wake me up, than fuck me up”. Het inspireerde hem om met koffie, koffie likeur,  martini en vodka precies dat te bereiken.

espresso

Na veel testen, raden wij de Moyee Triple blend aan. Samen met de koffie likeur brengt de mooie mix van fruitige tonen met chocolade en karamel aroma’s. Door de Dik&Schil zit natuurlijk koffie dik, maar ook een klein beetje sinaasappel schil. De hoge intensiteit en lichte afdronk van de Triple brengt dit mooi naar boven!

koffie likeur

Dik&Schil heeft samen met Moyee een likeur gemaakt van koffiedik overgebleven uit horeca waar Moyee wordt gedronken. De koffie krijgt zo een tweede leven. Je kan dus met een gerust hart genieten van dit lekkere drankje.

STAP VOOR STAP

ZETMETHODE

BENODIGHEDEN

– Shaker, of pot
– Moyee Triple Blend koffie
– Dik&Schil Koffie Likeur
– Vodka (naar keuze)
– Martini glas (gekoeld)
– Zeefje
– Suikerwater (optioneel)

TIPS

Tip 1: Shake de ingrediënten krachtig in een cocktailshaker. Schenk na het schudden de Espresso Martini uit door een zeefje in het glas. Hierdoor krijgt de cocktail een mooie en gladde schuimlaag bovenop en dat wil je hebben!

Tip 2: Koel het glas waarin de Espresso Martini geserveerd wordt van tevoren. Zet het glas in de koeling of de vriezer of koel het met wat ijsblokjes.

Tip 3: Gebruik in de cocktail goede en vers gezette espresso, want deze levert de lekkerste cocktail op. Laat de koffie wel eerst afkoelen, zodat het ijs in de shaker niet direct smelt als je de espresso erbij doet.

Cheat sheet

Het recept:

1. Neem een shaker of pot. Eigenlijk alles wat afsluitbaar is werkt als shaker! 

2. Zet een kopje Espresso van 50 ml en voeg dit toe. Wij raden de Triple Blend aan voor deze Espresso Martini. 

3. Voeg 50 ml Koffielikeur toe. Gebruik uiteraard de circulaire koffie likeur van Moyee gemaakt door Dik&Schil. 

4. Voeg 50 ml Vodka toe, merk naar keuze!

5. Shake dit hard met ijs voor 15 seconden zodat er een romige laag ontstaat.

6. Schenk door een filter zodat het ijs niet in het glas komt in een martini glas.

7. Garneer met 3 koffieboontjes.

Geniet ervan!