Geplaatst op Geef een reactie

De Week van de Circulaire Economie

De Week van de Circulaire Economie

Geschreven door Vivian, Impact Officer Moyee Coffee

Tegenwoordig zien we het woord circulariteit overal om ons heen. De ambitie is om de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair te hebben. Prachtige ambitie, maar wat betekent dit nou precies? Wat vinden wij daarvan en hoe draagt Moyee hieraan bij?

Volgens de laatste studie van de International Labor Organization (ILO) werkt een half miljard mensen minder betaalde uren dan nodig of geen toegang hebben tot betaald werk. De vraag is dus eigenlijk: hoe draagt de Nederlandse circulaire economie bij aan de vermindering van de groeiende ongelijkheid in de wereld?

Wat betekent Circulariteit voor ons?

Over ongelijkheid gesproken, in Nederland drinken we alleen al op werk meer dan drie miljard kopjes koffie met z’n allen. De koffieboer krijgt hier nog steeds geen eerlijke prijs voor, ondanks dat meer dan de helft van de wereldwijd geproduceerde koffie een duurzaamheidslabel heeft. Het gevolg: veel boeren leven nog steeds onder de armoedegrens van 1,90 dollar per dag (zie Trouw voor meer informatie). Dit vinden wij niet oké. Vanuit de FairChain principes focust Moyee dan ook op lokale ecosystemen om te begrijpen wat nodig is om ongelijkheid te tackelen. Door het opzetten van inclusieve circulaire businessmodellen maken we van de boer een ondernemer!

Hoe hebben we dit de afgelopen jaren gedaan?

Onze visie op circulariteit staat volledig in het teken van de koffiebes. Daarbij focussen we op het maximaliseren van input met minimale (negatieve) output. De koffie-industrie kent een hele lineaire, oneerlijke en ongebalanceerde keten. Moyee heeft die keten volledig omgedraaid. We hebben alle waardevolle activiteiten verplaatst naar land van herkomst, Ethiopië, en werken met lokale universiteiten en agronomen om de kwaliteit en daardoor het leefbaar inkomen van de koffieboeren te verhogen. Door dit (samen met jullie!) te doen hebben wij de afgelopen 5 jaar onder andere al meer dan 100 banen gecreëerd, is 120.000 kilo koffie in het land van herkomst geplukt, gebrand en verpakt, en hebben we meer dan 120.000 euro in premiums betaald aan de boeren. De koffiebes is ons middel om zoveel mogelijk waarde achter te laten bij de lokale bevolking, op financieel gebied en in kennis. Zo verkleinen we de ongelijkheid en herstellen we de balans.

Wat gaan we nog meer doen?

We zijn nog lang niet klaar, we komen net op dreef. Dus het is tijd om onze visie verder uit te werken. De afgelopen maanden hebben we gekeken naar hoe we onze outputs (afval, koffiedik, koffiepulp, CO2 etc.) kunnen minimaliseren op zo’n manier dat het kan bijdragen aan het leefbaar inkomen van de koffieboeren in Ethiopië. Samen met al onze FairChain Warriors dragen we op onze eigen manier bij aan een circulaire en inclusieve economie. We vertellen je er graag meer over en stellen onze Warriors de komende tijd aan je voor, stay tuned!

Geef een antwoord