Espresso Brew Guide

ESPRESSO MACHINE

De koffiemolen is het meest kritische onderdeel van het maken van koffie. Om consequent een geweldige smaak te produceren is het belangrijk om regelmatig de molen te controleren en indien nodig aan te passen. De molen heeft twee variabelen: maalgraad en dosering.

Beide moeten perfect afgesteld worden om een extractietijd te krijgen tussen de 25 en 30 seconden, start de klok op het moment dat je op de knop drukt van je machine. Dit is de beste manier om te controleren of je molen goed is afgesteld.

MALING

Als je extractie tijd korter is dan 25 seconden, betekent dit dat de maalgraad te grof is. Als de extractie tijd te lang is (meer dan 30 seconden), is de maalgraad te fijn. Vergelijk dit met water dat door stenen en zand stroomt; het water zal veel langzamer door het zand stromen dan door de stenen.

DOSERING

De dosering is de hoeveelheid koffie in het filterbakje van je piston. Voor een enkele shot espresso / koffie ligt het gemiddelde rond de 8 tot 10 gram. Een dubbele shot heeft ongeveer 18 tot 20 gram, afhankelijk van de diepte van je filterbakje. Er moet namelijk wat ruimte overblijven in het filterbakje. Op deze  pagina wordt het perfecte espresso-recept uitgelegd, inclusief de stappen die je moet nemen om het gewenste resultaat te krijgen.

Espresso machine

STAP VOOR STAP

ZETMETHODE

BENODIGHEDEN

– Moyee coffee bonen
– Espresso machine
– Maler
– Water

BREW PARAMETERS

ENKELE

TIJD: 28 sec
DROOG: 8-10 grams
MALING: Espresso maling
WATER: pH7

DUBBELE

TIJD: 28 sec
DROOG: 18-20 grams
MALING: Espresso maling
WATER: pH7

Cheat sheet

TAMPING

1. Maak de filterbakje schoon met een doek, er moet geen koffie meer in het bakje zitten.

2. Vul het filterbakje met espresso maling met de hoeveelheid die je wilt (enkel of dubbel)

3. Veeg de koffie weg die in de rand van het filterbakje zit

4. Houd het filterbakje vast met de punt on de tafel. Druk met een tamper in een perfectie hoek van 90 graden van het filterbakje en de arm met ongeveer 13 kilo op de koffie.

5. Maak je espresso apparaat schoon door 2 sec water door de groep te laten spoelen.

6. Zet nu de piston in de automaat en druk op de knop.